Jouw zoekresultaten

    Niets gevonden

    Netwerkforum Ligant op 21 maart 2024: terugblik

    2024/03/04

    #iedereenbetrokken

    We willen jullie zorgverleners/hoopverleners en hulpverleners bedanken voor jullie aanwezigheid op ons netwerkforum!  Ook dank aan de aanwezige jongeren én aan alle kinderen en jongeren die ons mooie puzzelstukken hebben bezorgd! De studiedag vond plaats in de Demersite in Hasselt van 9u00-17u00. Zowel de workshops als de netwerkmomenten en samen de puzzel leggen was zeer inspirerend! 

    PROGRAMMA

    Voormiddag

    Welkomswoord door  Bert Plessers (de voorzitter) en Veerle Umans (coördinator Ligant)
    Kader #iedereenbetrokken door Bojoura Schouten (participatiecoach) en jongeren
    Keynote spreker Psychiater Jules Tielens

    Psychiater Jules Tielens richtte in 2012 De Nieuwe Kliniek op, een instelling die zich richt op het behandelen van mensen met ernstige psychische problemen zonder het gebruik van medicatie als eerste interventie. In plaats daarvan wordt er gekeken naar de hele persoon en worden er diverse behandelmethoden ingezet, zoals therapieën, beweging, voeding en leefstijladviezen.
    Tielens gelooft sterk in de kracht van het individu en het stimuleren van zelfregie en eigen verantwoordelijkheid in het herstelproces. Hij pleit voor een meer humane en holistische benadering in de psychiatrie, waarbij de nadruk ligt op het empoweren van de patiënt en het bieden van hoop en perspectief.
    Als spreker en schrijver deelt Tielens zijn visie en kennis over herstelgerichte psychiatrie en de psychiatrie in het algemeen. Hij is regelmatig te vinden op conferenties en symposia en heeft diverse artikelen en boeken geschreven over zijn aanpak en ervaringen.
    Jules Tielens wordt gezien als een inspirerende en vernieuwende kracht binnen de Nederlandse psychiatrie.

    Namiddag

    Deze bestond uit 8 workshops, waar men er 2 van kon volgen:

    1. Back to the future!
      vzw Cachet
      Wat loopt er goed en wat kan nog anders naar re-integratie na een residentiële opname binnen de geestelijke gezondheidszorg? Wat vinden jongeren zélf belangrijk aan hun re-integratietraject? Hoe kan je een actieplan opstellen en de acties concreet maken?
      Deze vorming kwam tot stand in samenwerking met jongeren en jongvolwassen die ervaring hebben met geestelijke gezondheidszorg en het verblijf in een psychiatrisch centrum. Een wezenlijk onderdeel van deze vorming is het delen van hun ervaringen met betrekking tot re-integratie.
       

    2. Jongeren binnen OverKop en het JAC, van peersupporter tot autonome hulpvrager.
      CAW Limburg – OverKop & JAC
      In deze workshop zetten we de jongeren binnen de OverKop-huizen en de JAC-werkingen in de spotlights. Vanuit beiden werkingen willen we de jongeren een stem geven. Er is de jongere als peersupporter binnen een OverKop-werking. Jongeren die hun stem laten horen en hun engagement tonen. In diverse OverKop-huizen zijn heel wat goede praktijken waarbij de expertise van professionelen samenkomt met ervaringsexpertise. Daarnaast is er de jongere als autonome hulpvrager, met een al dan niet uitgesproken hulpvraag. Deze kan in een OverKop-huis of JAC-werking opgenomen worden, op het tempo van de jongere. We streven er naar zoveel mogelijk naast de jongere te blijven staan. 
      Dat biedt ons allemaal kansen en uitdagingen. Samen met de deelnemers van de workshop willen we inzetten op nog meer samenwerken, want ook hierin staan we samen sterker!
        
       
    3. Hoe krijgt de participatie-ladder vorm binnen een CAR?
      CAR (Genk-Hasselt-Beringen)
      Het hele continuüm van hoe cliënten en hun context op het CAR betrokken worden van mee-weten tot zelf doen komt aan bod! Good practices worden gedeeld!

       
    4. Ervaringsdeskundigheid, hoe ga je ermee aan de slag?
      Ligant & Asster
      Wat is een ervaringsdeskundige en welk traject heeft deze persoon doorlopen om tot die deskundigheid te komen? We nemen jullie mee in de verschillende manieren om een ervaringsdeskundige te implementeren in de organisatie. Hoe begin je eraan en welke voorwaarden heb je nodig om van participatie te spreken?

       
    5. Familiereflex: familie betrekken in de zorg.
      Familieplatform
      Ontdek hoe het betrekken, ondersteunen en informeren van familieleden een positieve impact heeft op zowel de patiënt, de familie als de hulpverlener. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op belangrijke randvoorwaarden voor en bieden we concrete handvaten om familie meer te betrekken in de zorg rond patiënt.
       
    6. Participatie binnen de transitieleeftijd.
      Ligant care support team transitieleeftijd
      Waarom is participatie binnen de transitieleeftijd zo belangrijk? We nemen je mee in de belangrijkheid van de BIG 5 (wonen, werken/ studeren, inkomen, support en welzijn) en hoe je dit kan integreren in je werking betreffende het participeren van jongeren.

       
    7. Participatief werken met jongeren in (dreigende) dak- en thuisloosheid.
      vzw Homie
      We vertellen hoe vzw Homie deze jongeren betrekt. We vertellen niet over de jongeren, maar nemen ze mee naar de workshop.  We hebben het ook over een focusgroep die op provinciaal niveau doorgaat.

       
    8. Participatief werken met jonge kinderen.
      Gezincentraal - Ligant CareTeam jonge kind - de Appelboom  
      Tijdens deze workshop nemen verschillende partners uit het intersectoraal werkveld je mee in hoe zij inzetten op participatief werken met jonge kinderen (en hun ouders). Het CareTeam Jonge Kind van Ligant neemt je mee in ‘Wat kleine ogen ons kunnen vertellen’. GezinCentraal brengt hun ‘Een werkboekje vóór, mét en dóór kinderen om de stem van kinderen in zorgtrajecten te laten weerklinken’. Ook vanuit De Appelboom delen ze een aantal participatieve good practices in hun werking.

    Bekijk hier een presentatie met foto's en een fimpje van alle puzzels!

    Vragen? Neem contact op

    Volg ons op

    Ligant logo