ADHD
Inleiding
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis, gekenmerkt door aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Het beïnvloedt het dagelijks functioneren van kinderen en volwassenen, met negatieve gevolgen voor school, werk en sociale relaties. Tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal voor het verbeteren van de levenskwaliteit en ontwikkeling.
De oorzaken van ADHD zijn divers, met erfelijkheid als belangrijkste factor. Risicofactoren zijn onder andere negatieve invloeden tijdens de zwangerschap, hoofdtrauma’s en vroegkinderlijke opvoeding. ADHD kan ook leiden tot andere ontwikkelingsproblemen, zoals dyslexie of faalangst.
De behandeling van ADHD richt zich niet alleen op symptomen, maar ook op geassocieerde problemen, en omvat psycho-educatie, gedragsinterventies en medicatie. Het creëren van een ondersteunend opvoedingsklimaat is essentieel om toekomstige problemen te voorkomen. Medicatie is niet altijd noodzakelijk en moet onder leiding van een specialist worden gestart en afgestemd.
Ondersteuning
Wat gebeurt er in Ligant?
Het netwerk Ligant in België is gericht op geestelijke gezondheidszorg en onderneemt diverse acties om ADHD aan te pakken, vooral gericht op ondersteuning van patiënten, ouders, en zorgverleners. Hier zijn enkele specifieke acties die Ligant onderneemt omtrent ADHD:
- Vorming: Ligant organiseert regelmatig vormingen, workshops en trainingen voor professionals zoals huisartsen, psychologen, leerkrachten en andere zorgverleners. Deze vormingen helpen hen om up-to-date te blijven met de nieuwste inzichten en behandelmethoden voor ADHD. We werken ook steeds aan de hand van het zorgpad ADHD. Je kan ook steeds een vorming op maat aanvragen:bij de Crosslink coördinator.
- Intervisie en supervisie: Hulpverleners worden aangemoedigd om in overleg te gaan met collega’s om hun aanpak met kinderen en jongeren met ADHD (en hun context) te versterken. Dit kan steeds op maat en gebeurt in samenwerking een partner uit het netwerk Ligant. Ook hiervoor kan je terecht bij crosslink.
- Multidisciplinaire Samenwerking: Vanuit het netwerk Ligant stimuleren we samenwerking tussen verschillende hulpverleners (zoals psychiaters, psychologen, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers) om zo een geïntegreerde zorgaanpak te bieden voor mensen met ADHD.
Interessante websites:
Hier zijn enkele interessante Belgische websites en links die nuttige informatie, ondersteuning en middelen bieden over ADHD. Deze websites bieden betrouwbare en lokale informatie over ADHD en zijn gericht op ondersteuning en begeleiding voor mensen met ADHD en hun omgeving:
- ZORGPAD ADHD (www.adhd-traject.be/nl)
Het Zorgpad ADHD is een gestructureerde webtool die helpt bij het diagnosticeren, behandelen en begeleiden van mensen met ADHD. De Zorgpaden bieden richtlijnen en ondersteuning voor zowel professionals als patiënten. Dit zorgpad ADHD beoogt een optimaal traject voor kinderen en jongeren (jongvolwassenen) met druk gedrag en/of aandachts- en concentratieproblemen.
Ouders, leerkrachten, (huis)artsen, CLB-medewerkers, hulpverleners… kortom: ieder die met deze kinderen en jongeren te maken heeft, kan hier wetenschappelijk verantwoorde én praktische informatie op maat vinden.
Het zorgpad ADHD volgt de geldende richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad en voegt informatie uit andere (inter)nationale richtlijnen toe. - Centrum ZitStil (www.zitstil.be)
Een expertisecentrum in Vlaanderen dat zich richt op ADHD. Ze bieden advies, begeleiding, en trainingen aan voor kinderen, jongeren, en volwassenen met ADHD, evenals voor hun omgeving. - Gezondheid en Wetenschap (www.gezondheidenwetenschap.be)
Een betrouwbare bron voor medische informatie, waaronder ADHD. De site biedt heldere informatie over de symptomen, diagnose en behandeling van ADHD. - Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (www.upckuleuven.be)
Het centrum biedt informatie over de behandeling van ADHD, met onderzoeksinformatie en gespecialiseerde behandelingen voor zowel kinderen als volwassenen. - Mijn Kwartier (www.mijnkwartier.be)
Een Belgisch platform dat zelfhulp en online therapie aanbiedt, met aandacht voor ADHD en andere psychische stoornissen. Ze bieden zelftests, online oefeningen en advies. - ADHD Familieplatform (www.adhdfamilieplatform.be)
Een netwerk dat zich richt op het ondersteunen van gezinnen met kinderen met ADHD. Ze bieden informatie, ervaringen en advies om beter om te gaan met ADHD. - Kind & Gezin (www.kindengezin.be)
Deze website biedt informatie over ADHD bij kinderen, met specifieke aandacht voor de ondersteuning van ouders en opvoeders.
Interessante tools:
- ADHD, help je mee? Een lees-, leer- en doeboek voor ouders en leerkrachten. Ilse Dewitte en Marc Willems
- Interessante boeken, gidsen en materialen: Koop ADHD boeken en materialen | ZitStil
- Wegwijzer Ontwikkelingszorgen · Wegwijzer Ontwikkelingszorgen Dit is een tool voor vroegdetectie en advies bij zorgen over de ontwikkeling van kinderen jonger dan 7 jaar.