Jouw zoekresultaten

    Niets gevonden

    Participatie

    Inleiding

    Bij Ligant hechten we belang aan participatie van kinderen, jongeren en hun context.  

    Participatie betekend actief betrokken zijn en input geven. Dat wil zeggen dat wij kinderen, jongeren en hun context willen stimuleren om hun ervaringen, vragen, meningen en ideeën met ons te delen, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij verdere ontwikkelingen in de zorg. Je kunt immers alleen maar de beste zorg bereiken als je die optimaal doet aansluiten bij de zorgnoden die er zijn.  

    Daarom streven we ernaar om:  

    • Kinderen, jongeren en hun context toegankelijk te informeren over mentaal welzijn en het geestelijke gezondheidszorgaanbod.  
    • Kinderen, jongeren en hun context te informeren en sensibiliseren m.b.t. participatie in de geestelijke gezondheidszorg.  
    • Ontwikkelen en organiseren van initiatieven die een actieve betrokkenheid van kinderen, jongeren en hun context realiseren in de organisatie en besluitvorming van een kindvriendelijke geestelijke gezondheidszorg.  
    • Organisaties in het netwerk coachen in het participatief werken met kinderen, jongeren en hun context.  

    Ondersteuning

    Welke acties worden er specifiek vanuit het netwerk Ligant ondernomen omtrent dit thema?

    We hebben verschillende initiatieven bij Ligant waarmee we op participatie inzetten:

    De Klankbordgroep Your Story Matters voor Jongeren:  

    We gaan dan in gesprek met jongeren en jongvolwassenen die ervaring hebben met een psychische kwetsbaarheid en/of geestelijke gezondheidzorg.  De gedeelde ervaringen, meningen, ideeën en vragen worden door de referentiepersonen participatie meegenomen naar overlegmomenten op hoger niveau om hun stem te vertegenwoordigen. Ook vragen vanuit het werkveld worden aan de groep jongeren voorgelegd om hun input mee te nemen in evaluatie van bestaande initiatieven en nieuwe ontwikkelingen in de zorg.

    Interesse om deel te nemen? Bekijk de agenda en geef ons een seintje!

    We werken ook nauw samen met de Take Care ontmoetingsgroepen van Cachet. Hiermee bouwen ze aan een netwerk van jongeren met een persoonlijke ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit de verhalen van deze jongeren, die ze samenbrengen op maandelijkse ontmoetingsmomenten, bouwen ze expertise op over geestelijke gezondheidszorg die gebruikt wordt in vormingen, aanbevelingsnota’s, fotoprojecten, filmpjes,…. om mee te bouwen aan een meer correcte maatschappelijke beeldvorming en verbetering van de zorg.

    Klankbordmoment

    Een Klankbordmoment met jongeren en/of ouders wordt samengeroepen als er nieuwe ontwikkelingen zijn in het netwerk of vragen vanuit het werkveld waarvoor we gericht input willen verzamelen van kinderen, jongeren en/of ouders.

    Inzet Ervaringskennis:

    We hebben bij Ligant enkele ervaringsdeskundigen die als lid van een care team of deelnemer aan overlegstructuur hun ervaringskennis inzetten. Zo zorgen we ervoor dat we professionele- en ervaringsexpertise combineren.

    Bij workshops of vormingsmomenten zijn er regelmatig ervaringsvrijwilligers die ons vergezellen om vanuit hun ervaringskennis input te geven: ze brengen een getuigenis, beantwoorden vragen, denken mee na over ontwikkelingen, ... Ook interesse om dit te doen? Geef onze participatiecoach en ervaringsdeskundige een seintje via ligant.participatie@ligant.be!   

     Ken je jongeren die hun ervaringen zouden willen inzetten om anderen te ondersteunen of inspireren? Bezorg hun deze flyer.

    Getuigenissen - Hoopverhalen

    Een aantal jongeren die met Ligant in contact kwamen willen graag hun ervaringen met anderen delen om herkenning te bieden en hen een hart onder de riem te steken. Zij hebben ervaren hoe het is als je mentaal welzijn onder druk komt te staan. Ze zijn mentaal uit balans geweest, maar hebben met eigen kracht en met de gewenste ondersteuning hun weg gevonden naar een nieuwe balans.

    Deze getuigenissen en hoopverhalen zijn hier  op de website van Ligant terug te vinden bij info voor jongeren.

    Workshops voor, mét en dóór jongeren:

    Discovery Colleges zijn workshops waarbij we met jongeren thema’s die voor hun mentaal welzijn en persoonlijke ontwikkeling belangrijk kunnen zijn bespreekbaar willen maken. Zo’n Discovery College wordt gebracht door een professional en ervaringsdeskundige/jongere. Ook wordt er gerekend op actieve deelname van de groep, waardoor het inspirerende momenten zijn vóór, mét en dóór jongeren. Een Discovery College kan aangevraagd worden door jongeren zelf, onderwijspersoneel of professionals die in een bepaalde context met jongeren werken.  

    Een infofiche vind je hier.  

    Meer info en aanvragen van Discovery Colleges kan bij de referentiepersonen participatie via ligant.participatie@ligant.be.

    Vinger aan de pols:  

    De referentiepersonen participatie houden ‘Vinger Aan de Pols’ bij kinderen, jongeren, ouders, professional die hen omringen en lotgenotengroepen om te weten wat er bij de doelgroep van Ligant leeft, zodat we dit mee kunnen nemen in afstemming en beleidsoverleg.

    Welke interessante websites/linken bestaan er omtrent dit thema?

    Welke interessante tools bestaan er omtrent dit thema?

    ParticipatieReflex voor professionals 

    De ParticipatieReflex is een tool of leidraad die organisaties en professionals helpt om goed zicht te krijgen op participatief werken met kinderen, jongeren en ouders. Het stimuleert de blik te verbreden naar acties die men kan ondernemen om verder te groeien in het participatief werken en de vinger te leggen op hetgeen men nodig heeft om dit te kunnen doen.

    De tandem participatie (participatiecoach en ervaringsdeskundige) gaat met organisaties en teams aan de slag in ParticipatieReflex workshops, overleg of men kan zelf een leidraad met vragen invullen ter reflectie, naargelang hetgeen het best past voor de organisatie in kwestie.

     Aan de hand van de ParticipatieReflex kan men in de netwerken: 

    • good practices verzamelen en voor uitwisselingen zorgen in het netwerk; 
    • acties en noden op vlak van participatie in kaart brengen; 
    • ondersteuning en coaching voor het werkveld voorzien op basis van de noden 
    • die uit de ParticipatieReflex voortkomen. 

    Bij vragen of interesse om met de ParticipatieReflex aan de slag te gaan, neem contact op met de participatiecoach of ervaringsdeskundige van de tandem participatie.

    Nieuws

    Netwerkforum Ligant op 21 maart 2024: terugblik

    Vragen? Neem contact op

    Indien je vragen hebt, kan je steeds contact met ons opnemen.

    Volg ons op

    Ligant logo