Eet - en gewichtsproblemen
Inleiding
Kinderen en jongeren kunnen op een gegeven moment haperingen in hun eetgedrag vertonen. Een periode meer of net minder gaan eten, moeite hebben met proeven, moeilijkheden krijgen met hun gewicht of wat ze in de spiegel zien. Indien deze haperingen blijven duren kan er een eetprobleem of eetstoornis ontstaan. We onderscheiden hierbij anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder, maar er zijn ook andere eetproblemen die tot onder- of overgewicht kunnen leiden, zoals bv. ARFID of emotioneel gebonden eten.
Eetstoornissen hebben vaak een complexe achtergrond. Daarom streven we ernaar om hulpverleners die hiermee te maken krijgen te ondersteunen waar nodig en stimuleren we ook om deze moeilijkheden zo vroeg mogelijk te kunnen detecteren. Daarom bieden we ondersteuning aan in de vorm van supervisies, vormingen en verwijshulp.
Ondersteuning
Welke acties worden er specifiek vanuit het netwerk Ligant ondernomen omtrent dit thema?
We maken hierbij een onderscheid tussen haperend eetgedrag en eetstoornissen
Haperend eetgedrag:
Wanneer iemand eerste tekenen van haperend eten vertoont, verwijzen wij graag door naar onze eerstelijnspsychologen of de medewerkers van Connect. Zij kunnen dan een rol spelen in de vroegdetectie en vroeginterventie van deze problematiek.
Eetstoornissen:
Voor jongeren met een eetstoornis startte op 1 februari 2024 een conventie eetstoornissen, met een pakket van gratis ambulante zorg voor iedere jongere met Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder tot en met 23 jaar. Zij kunnen rekenen op somatische opvolging door hun behandelend arts, tot 15 sessies voedingsadvies door een gespecialiseerde diëtist en tot 20 sessies psychosociale ondersteuning door een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog.
Daarnaast werd vanuit Ligant het Multidisciplinair Ambulant Support Team (MAST) Eetstoornissen opgericht. Dit team wil de draagkracht en expertise van de ambulante hulpverlening rond de aanpak van eetstoornissen bij kinderen, jongeren en hun context versterken. Hulpverleners kunnen hier terecht voor advies, overleg, opleiding en intervisie. Je kan hen bereiken via mast@ligant.be of via het aanmeldformulier op de website.
Intervisie/supervisie:
Regelmatig worden vanuit het MAST Eetstoornissen inter-en supervisies georganiseerd rond dit thema. Neem een kijkje op de kalender voor de juiste data. www.ligant.be/agenda
Vormingen:
- Vanuit Eetexpert worden rond het thema eetstoornissen reeds verschillende vormingen aangeboden. Voor een overzichtje zie: https://eetexpert.be/vormingen/vormingsagenda/
- Daarnaast organiseert het MAST Eetstoornissen ook vormingen. Deze kan je terugvinden op de kalender. Een vorming op maat kan eveneens steeds aangevraagd worden. We kijken hierbij steeds naar de vraag, doelgroep en context waarin gewerkt wordt.
Welke interessante websites/linken bestaan er omtrent dit thema?
Welke interessante tools bestaan er omtrent dit thema?
- Verwijstool van Eetexpert: https://eetexpert.be/inloggen/?red=auth_needed&aanmelden=
- Toolkit voor ouders van jongeren met een eetstoornis (je dient eenmalig een account aan te maken) : https://eetexpert.be/toolbox-voor-ouders/
- Materialen vanuit LOGO Limburg Ga aan de slag | Logo Limburg