Jouw zoekresultaten

    Niets gevonden

    KOPP/KOAP

    Inleiding

    Volgens de Geestelijke Gezondheid Vlaanderen heeft 1 op de 4 volwassenen te maken met psychische problemen. Een aanzienlijk aantal van deze volwassenen is ook ouder, wat betekent dat ze naast de normale uitdagingen van het ouderschap te maken hebben met extra moeilijkheden. 

    De termen KOPP en KOAP verwijzen respectievelijk naar kinderen van ouders met psychische problemen of afhankelijkheidsproblemen. Dit zijn normale kinderen die opgroeien in een bijzondere situatie. 

    Ongeveer één derde van deze kinderen toont veel veerkracht en ervaart weinig problemen in hun leven. Toch hebben veel van deze kinderen ook te maken met uitdagingen. Ze kunnen gevoelens van schaamte of schuldgevoelens ervaren, hun eigen behoeften opzijschuiven om de ouder te ondersteunen, zich alleen voelen, en krijgen vaak weinig informatie over de situatie. Een derde van deze kinderen ondervindt moeilijkheden op verschillende gebieden van hun leven, zoals in relaties en zelfstandigheid. Voor hen zijn de problemen meestal van tijdelijke aard. Bij de resterende groep kinderen ontwikkelen zij op latere leeftijd zelf psychische problemen, waardoor zij extra aandacht nodig hebben in de hulpverlening

    Ondersteuning

    Welke acties worden er specifiek vanuit het netwerk Ligant ondernomen omtrent dit thema?   

    KOPP OP groepen:  
    We organiseren een groepsaanbod voor kinderen en jongeren die opgroeien met personen met een psychische kwetsbaarheid in hun nabije omgeving. Er wordt ingezet op psycho-educatie en veerkrachtversterking. 
    Je vindt het groepsaanbod terug op www.ggzlimburg.be en op de website www.ligant.be/connect  

    Voor meer informatie: Tel: 011/49 42 78 

    Consult en advies:   
    Heb je als hulpverlener vragen over KOPP/KOAP dan kan je terecht bij een deskundige. Ofwel neemt deze zelf jouw vraag op, ofwel word je gericht doorverwezen binnen het hulpverleningslandschap. Voor gespecialiseerde inhoudelijke ondersteuning rond KOPP/KOAP neem je contact op met   

    KOPP: inez.vandewinkel@integra-limburg.be  
    KOAP: ellen.gibney@integra-limburg.be  

    Intervisie/supervisie:   
    We maken verbinding tussen organisaties die omtrent dit thema aan de slag gaan of vragen hebben. De provinciale werkgroep KOPP/KOAP helpt ons hierbij. Deze wordt 6 wekelijks ingepland. Er is ruimte voor twee casusbesprekingen.   

    Schrijf je in op www.ligant.be/agenda  

    Vormingen:   
    3daagse KOPP/KOAP  
    Wanneer je wilt ondergedompeld worden in het thema KOPP/KOAP dan is de 3-daagse zeker een aanrader. Tijdens deze 3-daagse verdiepen we ons in het thema en reiken we je heel wat handvaten en materialen aan om er met kinderen, jongeren en ouders mee aan de slag te gaan.  

    Schrijf je in op www.ligant.be/agenda 

    Vorming op maat:  
    Een vorming op maat kan aangevraagd worden. We kijken steeds naar jullie doelgroep en de context waarin jullie werken.   
    Neem gerust contact op met de Crosslink coördinator.

    Welke interessante websites/linken bestaan er omtrent dit thema?  

    KOPP/KOAP - Familieplatform 

    KOPP/KOV: wat u als professional kunt doen - Trimbos-instituut 

    Welke interessante tools bestaan er omtrent dit thema?  

    ‘Op weg met Kriebelkoffer'  

    De ‘op weg met Kriebelkoffer’ is een koffer vol methodieken en materialen om als hulpverlener aan de slag te gaan met kinderen (en ouders) rond de psychische of afhankelijkheidsproblemen van een ouder. Deze koffer is handig bruikbaar voor élke hulpverlener, ongeacht de doelgroep of de setting waarin je werkt. In de koffer zit een handleiding die op een laagdrempelige manier uitleg geeft over het gebruik van de methodieken en materialen. Kriebel neemt jullie mee op reis langs verschillende thema-eilanden om verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken.  

    Je kan de koffer uitlenen of aankopen. 

    Aankopen doe je bij het familieplatform:  Met Kriebel op Reis: de koffer - Familieplatform 

    Ligant leent de koffer ook uit aan organisaties.  
    Dit uitleensysteem heeft twee doelen:  

    1. Hulpverleners kennis laten maken met de Kriebelkoffer  
    2. De kans bieden aan hulpverleners om met een veelheid aan materiaal aan de slag te gaan en te vertalen naar de eigen werking 

    Voor vragen rond ontlening, mail je naar de Crosslink coördinator.

    Vragen? Neem contact op

    Indien je vragen hebt, kan je steeds contact met ons opnemen.

    Volg ons op

    Ligant logo