Jouw zoekresultaten

    Niets gevonden

    Traumasensitief Handelen  

    Inleiding

    Traumasensitief handelen heeft betrekking op het afgestemd omgaan met kinderen, jongeren èn ouders die doorheen hun levensloop te maken hebben gehad met erg ingrijpende gebeurtenissen die blijvend impact hebben op hun ontwikkeling en manier van zijn. Als zorgverleners is het belangrijk om kennis te hebben van de impact van trauma op de ontwikkeling en de werking van het stress systeem om goed af te kunnen stemmen in de zorg.

    Het samenwerkingsverband De Ideale wereld.
    We streven naar het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal en visie rond dit thema binnen het zorglandschap. Om dit te ondersteunen slaan enkele partners van het samenwerkingsverband 'De Ideale Wereld' de handen in elkaar om een vormings - en intervisie aanbod te organiseren. Deze partners zijn KPC, Pleegzorg, K- Delta en Ligant. 

    Het pilootproject OverHoop.
    OverHoop is een project van de Koning Boudewijnstichting, opgezet in samenwerking met de Vlaamse overheid, dat zich richt op het vergroten van het bewustzijn over ontwikkelingstrauma en het verbeteren van de preventie en aanpak hiervan. Na de ontwikkeling van 10 pilootprojecten worden binnenkort alle eerstelijnszorgverleners in Vlaanderen en Brussel gemobiliseerd om bij te dragen aan een traumasensitieve samenleving, met als doel 60 initiatieven op te zetten.

    Ondersteuning

    Welke acties worden er specifiek vanuit het netwerk Ligant ondernomen omtrent dit thema?

    Het samenwerkingsverband De Ideale Wereld 
    We organiseren vormingen en intervisies. De focus van deze vormingsreeks is om concreet toepasbare tools aan te reiken om de theorie van het 'traumasensitief werken' om te zetten in de praktijk. Het doel is de afstemming te vergroten in relatie met kinderen en jongeren binnen de jeugdhulp.  

    Daarbij ligt de klemtoon binnen de vorming op:

    •   psycho educatie rond (complex) trauma 
    •   de sociaal emotionele ontwikkeling   
    •   neuro de-escalatie  
    •   hoe afstemmen in onze begeleidingshouding maar ook hoe een meer afgestemde omgeving creëren  
    •   hoe goed zorgen voor onszelf in de zorg voor kinderen en jongeren met een complexe problematiek 

    We werken mee aan meerdere piloootprojecten:

    1. Het Overhoop project richt zich op de eerste 1000 dagen. 
      Preventie begint bij de zwangerschap. Zwangerschap is een ontvankelijke periode. Perinataal omringen is vanuit preventief standpunt daarom ook zeer effectief. Lokale initiatieven "Baby Op Komst" en "Pragt" zijn opgebouwd rond krachtige spilfiguren die eropaf gaan. Zij verbinden met een traumasensitieve eerste lijn. Vorming, sensibilisering, communicatie en handelingsgericht netwerken, vroegtijdige detectie en wrap around, integratie van het bestaande aanbod voorkomen samen ontwikkelingstrauma. 
      Meer info
       
    2. Een ander pilootproject richt zich op Online beslishulp voor de preventie, detectie en aanpak van ontwikkelingstrauma bij kinderen met een vluchtelingenachtergrond. Met een online beslishulp wil Solentra eerstelijnsactoren ondersteunen bij de preventie, detectie en aanpak van ontwikkelingstrauma bij kinderen met een vluchtelingenachtergrond. De beslishulp leidt hen door een vragenlijst over kind/ouder/zorgfiguur. Op basis van hun antwoorden trekt de beslishulp conclusies over het disfunctioneren van kind/ouder/zorgfiguur en formuleert het adviezen. Door tal van informatieblokken, tips en tricks heeft de beslishulp tevens een sterke educatieve functie. 
      Meer info

    Welke interessante websites/linken bestaan er omtrent dit thema?

    https://www.augeo.nl/nl-nl/themas/trauma-en-stress/ 

    https://www.samenoverhoop.be/ 

    Podcast Veerle Segers en Eva Kestens : Aflevering 1 - OverHoop 

    Kortfilm: https://www.youtube.com/watch?v=61zYBD4BsU8 

    Welke interessante tools bestaan er omtrent dit thema?

    Download hier de infofiches.

    Vragen? Neem contact op

    Indien je vragen hebt, kan je steeds contact met ons opnemen.

    Volg ons op

    Ligant logo