Crosslink
Wat is Crosslink?
Met het programma Crosslink richten wij ons tot iedereen die werkt met kinderen en jongeren, rechtstreeks of onrechtstreeks, in welke sector dan ook. Elke hulpverlener, discipline, voorziening en sector heeft zijn eigen unieke plaats, competenties en verantwoordelijkheden binnen het hulpverleningslandschap. Crosslink zet in op intersectorale deskundigheidsbevordering.
Binnen het programma Crosslink ligt de focus om deze expertise en competenties wederzijds uit te wisselen en te bundelen om zo ieders professionaliteit inzake geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren te verruimen.
Crosslink kent 3 pijlers: Expertiseversterking, Stimuleren van ontmoeting en Samenwerking versterken
Pijler 1: Expertise versterking
1.1 Consult en advies
Door gericht consult en advies te bieden hopen we elkaar sterker te maken in het omgaan met een specifieke casus.
Individuele consultaties: Hier vind je een overzicht.
Intervisies en supervisies: Wij moedigen intervisies en supervisies aan. Leren van en over elkaar. Daarom organiseren we heel wat intersectorale intervisies. Een overzicht vind je in de vormingskalender hier.
Mocht je niet vinden wat je zoekt, dan kan je steeds de Crosslink coördinator contacteren.
1.2 Vorming
Je wilt een vorming volgen of een collega inschrijven? Of liever een opleiding intern organiseren? Dan zit je goed! In "Vorming" vind je alles wat je moet weten over het vormingsaanbod van Ligant en de opleiders waar we mee samenwerken.
1.3 Intervisie
Intervisie is een gestructureerde manier voor hulpverleners om met elkaar te praten en te leren van hun ervaringen. Tijdens een intervisie bespreken we een casus, delen we onze uitdagingen en leermomenten, met als doel samen betere inzichten en oplossingen te vinden. Rond de tafel zitten andere hulpverleners en steeds een expert in het thema.
We hebben een open aanbod. Je kan ook een aanbod op maat aanvragen.
1.4 Uitlenen van materiaal
De Kriebelkoffer is een koffer vol methodieken en materialen om als hulpverlener aan de slag te gaan met kinderen (en ouders) rond de psychische of afhankelijkheidsproblemen van een ouder.
Wat er in de op reis met Kriebel-koffer zit vind je hier (Met Kriebel op Reis: de koffer - Familieplatform).
Hoe je er mee aan de slag gaat, word je uitgelegd in deze vorming Verdiepende vorming: Met Kriebel op reis (1u50min) - Familieplatform.
Ligant biedt de koffer aan ter inzage. Zo kan je in je organisatie ermee expertimenteren en iets op jouw maat maken. Voor meer informatie over de kriebelkoffer mag je contact opnemen met de Crosslink coördinator via mail.
Pijler 2: Elkaar ontmoeten
2.1 Vreemdgaan - Wisselleren
Altijd al eens een vlieg willen zijn, glurend in een andere werking? Vraag je je ook wel eens af hoe het eraan toe gaat in de leefgroep van de dienst waar je zo vaak mee belt?
Dan hebben we goed nieuws! Het netwerk LIGANT biedt jou de mogelijkheid om eens over het muurtje te gaan kijken. We gebruiken hiervoor de methodiek van Vreemdgaan.
Pijler 3. Interprofessioneel samenwerken
Nieuwe thema’s, nieuwe maatschappelijke uitdagingen ... we gaan ze niet uit de weg. Vaak zijn er geen pasklare antwoorden. Daarom stellen we interprofessionele groepen samen, want samen komen we verder. Het resultaat hiervan is telkens anders. Soms is dat een werkgroep of een vorming, soms starten we denktank of bedekenken we en creatieve werkvorm, er is daar ook al een beleidsplan onstaan; uit onze ervaring weten we dat interprofessioneel samenwerken loont!
Heb je een GGZ thema waarrond je interprofessioneel wil samenwerken, of zou je graag bij een groep aansluiten? Neem contact op met de Crosslink coördinator.
Ik kreeg tijdens het intervisiemoment de mogelijkheid om mijn eigen casus te bespreken. Maar ik leerde misschien nog het meest dat ik en mijn collega's niet de enige zijn met deze vragen. En dat stelde op de een of andere manier gerust.
Els van het CKG